вторник, март 21, 2023
No menu items!

Енергийният министър на разпит в следствието за доставките на газ

Новини
- Advertisement -

Служебният енергиен министър Росен Христов е бил привикан днес в Националната следствена служба. Той е бил призован като свидетел във връзка с разследването на прокуратурата по спирането на договора за доставките на газ от “Газпром Експорт” и последващите месеци за купуването на газ от други компании.

Христов заяви обаче, че не може да обсъжда детайли, за да не пречи на следствието.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Росен Христов. Във връзка с това енергийният министър коментира, че не е разбрал смисъла на това искане.

“Мен лично като министър и гражданин най-много ме притеснява нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури въпреки резултата от високата цена”, бе лаконичният му коментар пред bTV по темата.

“Той ме обвини, че правя някаква политическа атака. Може би не е слушал внимателно. В моето изказване, освен факти за действията на “Булгаргаз” и икономическа оценка за резултата от тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу “Продължаваме промяната”. Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на “Булгаргаз”, обясни Росен Христов.

Той заяви, че няма да си подаде оставката, защото не смята, че с действията е нарушил каквото и да било.

На излизане от Националното следствие Росен Христов каза каква ще е цената на природния газ за декември. Тя ще е малко по-висока от тази за ноември във връзка с очакваното нарастване на търсенето, каза служебният енергиен министър. Дори за декември обаче тази цена е далеч под тази, която беше за септември, уточни той. Христов допълни, че в КЕВР днес е била вкарана прогнозна цена от 145 лв. за мегаватчас.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisement -
Последни

Да намериш приятел там, където никога не си очаквал

Студен януарски ден. Бай Игнат се беше наредил на опашката в малкия селски магазин.  Рано сутрин там се събираха...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img