вторник, март 21, 2023
No menu items!

Кардиологът проф. Младен Григоров – Мерете кръвното 2 пъти през зимата

Новини
- Advertisement -

Младен Владимиров Григоров е известен български кардиолог, професор, доайен на интервенционалната кардиология.
Въвел е много методики в диагностично-лечебната работа, както и в инвазивната и неинвазивната кардиология. Той е сред първите български лекари, приложили в България инвазивната кардиологична процедура сърдечна катетеризация (безоперативна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания, при която се стига до сърцето по артериален и венозен път). Притежава лиценз № 001 по интервенционална кардиология в България. Има придобити три медицински специалности по физиотерапия, вътрешни болести и кардиология.

Рязката промяна на времето създава здравословни проблеми при по-чувствителните организми , затова е необходим период на адаптация, кзва кардиологът.
Проблемите са най-ясно изразени при хората, които страдат от ревматизъм или артрит.
“Същевременно, тъй като кръвното налягане е един от основните стълбове на адаптацията на организма, хипертониците също го усещат. Промяната на времето променя и кръвното налягане. Няма нищо страшно – досега никой не е умрял от промяната на времето.” кзва професорът.

Той уточнява, че когато от студено стане топло кръвното пада, защото се разширяват кръвоносните съдове. При студено време се получва обратната реакция – покачване на кръвното налягане. Необходимо е пациенти с нестабилно кръвно в такива периоди да го измерват два пъти на ден – сутрин и вечер.
Препоръчително е в тези периоди на годината да приемаме много витамин с.

На въпрос как да пазим сърцето, кардиологър отговаря : ” С няколко прости неща: нормално хранене, по малко мазнини, Да избягваме стреса, долкото може и движение – най-малко по 2 км на ден. Алкохолът в определени граници е полезен. 50 гр концентрат, 250 гр вино или 2 бири на ден не пречат”

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisement -
Последни

Да намериш приятел там, където никога не си очаквал

Студен януарски ден. Бай Игнат се беше наредил на опашката в малкия селски магазин.  Рано сутрин там се събираха...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img