вторник, март 21, 2023
No menu items!

Селото на дълголетието

Новини
- Advertisement -

ООН очаква Броят на надхвърлите век да нарасне 8 пъти до 2050 година

Тайната на дълголетието остава неразгадана и до днес, а учени от цял свят продължават да търсят отговор на въпроса дали гените средата или някакъв друг фактор определят способността на някои хора да живеят повече от век и да изумяват с неостаряващия си дух. В света и у нас има няколко места които са определени като “сини зони”,  в които живеят най-много хора до достолепна възраст.

У нас има 325  души,  достигнали 100-годишна възраст, От тях 242 са жените а 83-ма са мъжете,  показват данните на националния статистически институт към 31 декември 2021 година.  в градовете живеят 222 от дълголетниците,  а в селата двойно по-малко –  103.

Значително повече –  4958,  са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години.

Родопското село Момчиловци е популярно в шанхай като селото на дълголетието.  Известността му в китай се дължи на мащабни рекламни кампании на компания,  наложила на пазара в азиатската държава млечни продукти с марка “Момчиловци”

Консумацията на кисело мляко от Родопите  се посочва като един от факторите за дълголетие в планинския район.  Дълголетието  е в плетено и в туристически облик на родопското село получило статут на “център на българския здравно- духовен туризъм’

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisement -
Последни

Да намериш приятел там, където никога не си очаквал

Студен януарски ден. Бай Игнат се беше наредил на опашката в малкия селски магазин.  Рано сутрин там се събираха...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img