вторник, март 21, 2023
No menu items!

Скален феномен до Кюстендил цери болни, посещаван е от императори

Новини
- Advertisement -

Провиралките са процепи в скални образувания, през които може да се премине от едната страна на пещера или дупка до другата.
Още от миналото народите уповават вярванията си върху свещената енергия на тези места. От древността тези процепи се смятат за пречистващи и лечебни, затова хората ги използват като лек на своите болести.

Една от най-известните провиралки в България е скалният комплекс около село Лиляч край Кюстендил. Мястото представлява мегалит и църква, които са уникално красиви и прочути със своята свещена енергия.

Смята се, че скалният комплекс е възникнал още в енеолита, а по-късно е използван от траките.
Скалните образувания завършват с процеп, известен като яма, който се използва от векове като провиралка. Вярва се, че скалният комплекс в Лиляч действа лечебно и преминаването през него лекува най-ралични болести. Според изследователи най-тесният процеп има най-силно магнитно поле, затов се препоръчва преминаването да бъде през него.

От векове тази провиралка в Лиляч се прием за символ на плодорието и родилната дейност. Легендата гласи, че римския император Юстиниан Първи води жена си при тази провиралка, тъй като не можела да зачене. Смята се че малко след преминаването на императрицата, тя дарява Юстиниан с наследник.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisement -
Последни

Да намериш приятел там, където никога не си очаквал

Студен януарски ден. Бай Игнат се беше наредил на опашката в малкия селски магазин.  Рано сутрин там се събираха...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img