вторник, март 21, 2023
No menu items!

С 365 лева вдигна пенсиите швейцарското правило, но за 15 години

Новини
- Advertisement -
  • Депутатите ще решат дали занапред то да отчита само ръста на инфлацията,или само този на доходите
  • Новата формула обаче ще глътне 925 млн. лв. за три години

22 г. след като бе въведена формулата веднъж годишно всички пенсии да се осъвременяват на база инфлация и осигурителен доход, т.нар. швейцарско правило е напът да претърпи поредната промяна. За тези години чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване е променян 7 пъти.

През годините швейцарското правило е отчитало различни проценти на инфлацията и средния осигурителен доход.

През 2005 г. те са били в съотношение 75:25 процента.

Сменяла се е и датата на прилагането му – от 1 януари на 1 юли

От 2007 г. пък се залага сегашното правило – че пенсиите, отпуснати до 31.ХII. на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на доходите и 50 на сто от индекса на потребителските цени.

Така през тези 15 години средната пенсия се е вдигнала от 171,62 лв. през 2007 г. до 536,92 лв. през миналата. Или общото увеличение на парите на възрастните за трите петилетки, откакто се прилага в този вид, е с 365,30 лв.

Социалната комисия на парламента одобри на първо четене модифицирана формула по предложение на “Продължаваме промяната” – швейцарското правило вече да отразява или само 100% от ръста на инфлацията, или този на осигурителния доход. Предложението им бе подкрепено от ДБ, БСП и “Възраждане”. Четирите партии имат общо 125 гласа и ако силите се запазят в пленарната зала, законопроектът ще бъде приет. От подкрепа се въздържаха ДПС и ГЕРБ, или 103-ма депутати.

Предложението обаче не се хареса от правителството, синдикатите и работодателите

Само КТ “Подкрепа” застана зад него на тристранката преди седмица.

Засега е сигурно, че догодина швейцарското правило ще вдигне пенсиите с 12% от 1 юли. Според предварителните разчети ръстът на средния осигурителен доход през 2023-а ще е 11,3%, а този на инфлацията – 12,7 на сто. Това означава, че по предложението на ПП пенсиите биха се вдигнали с 12,7% от 1 юли. А само разликата от 0,7% ще струва допълнителни 54,7 млн. лв. на бюджета.

Предвидено е минималната пенсия догодина да е 523,04 лв.

При формулата на ПП тя ще е 526,31 лв., или

разликата е едва 3 лева

за най-ниската пенсия.

При средната “старото” правило би я вдигнало от 697,40 лв. на 792,50 лв., а модифицираното – до 797,44 лв.

През 2024 г. в средносрочната бюджетна прогноза е заложено швейцарското правило да вдигне пенсиите с 8,6% от 1 юли. Ръстът на средния осигурителен доход ще е 10,8%, а този на инфлацията – 6,4%.

Това означава, че с нова формула пенсиите ще се вдигнат с 10,8% и така минималната би станала около 583 лв., докато сегашната дава 568,02 лв. Разликата ще струва още 339,3 млн. лв. на бюджета, смятат експертите.

За 2025 г. заложеното вдигане на парите на възрастните българи по швейцарското правило е с 6,2%. При варианта на ПП отново ще се ползва ръстът на средния осигурителен доход, който ще е 9,2%, което носи с 33 лева повече върху средната пенсия (вдигане до 636 лв.).

Всички тези по-големи разлики за 3 години с натрупването ще изискват допълнителни 925,4 млн. лв.

Според служебното правителство промяната не е финансово осигурена.

“Действащият в момента механизъм за осъвременяване на пенсиите съответства в по-голяма степен на общата цел за развитие на пенсионната система – да се гарантират и правата на осигурените лица, и устойчивостта на системата”, пише в становище вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров.

“С промяната на швейцарското правило

ще се стопи разликата между старите и новите пенсии

Съгласен съм, че в различните държави трябва да има и различни правила на осъвременяване спрямо степента на развитие на икономиката. Нашата икономика е догонваща.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisement -
Последни

Да намериш приятел там, където никога не си очаквал

Студен януарски ден. Бай Игнат се беше наредил на опашката в малкия селски магазин.  Рано сутрин там се събираха...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img